PRC Wire

26/03/2019 - 13:23

List otwarty organizacji pracodawców ws. sytuacji w oświacie

Strona pracodawców Rady Dialogu Społecznego z najwyższym niepokojem śledzi rozwój wydarzeń związanych z protestem nauczycieli. Mimo, że postulaty tego środowiska są znane rządowi od września 2018 r, a akcja strajkowa została zainicjowana referendami od stycznia 2019 r – to minione miesiące zostały zmarnowane dla porozumienia, a istota protestu pozostała przez rząd niezauważona. Organizacje pracodawców reprezentowane w Radzie Dialogu Społecznego (Pracodawcy RP, Business Centre Club, Konfederacja Lewiatan, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców oraz Związek Rzemiosła Polskiego) wystosowały list otwarty na temat sytuacji w oświacie.

Oświata jest tym obszarem wydatków budżetowych, który finansowo nie był dostatecznie doceniony przez żaden z poprzednich rządów. W rezultacie, sytuacja bytowa nauczycieli ulegała stałej degradacji i zawód ten stracił obecnie nie tylko jakąkolwiek atrakcyjność, ale utracił też prestiż i poważanie, niezbędne dla wykonywania zawodu zaufania społecznego. Oceniamy, że mimo znacząco lepszej obecnie sytuacji budżetu, oczekiwania tej grupy zawodowej nie zostały jak dotychczas wzięte przez rząd pod poważną rozwagę.

Pełną treść listu znajdą Państwo tutaj:

Editorial Note:

Kontakt: